söndag 8 januari 2012

2003 Château Grillon, Sauternes

Château Grillon har väl funnits på SB se'n mor fick Nils eller så. Vissa årgångar är bra, andra är mediokra. Den gamla regeln att det ofta är klokt att köpa små slott stora år och stora slott sämre år stämmer rätt bra. 2003 var ju extremt varmt, torrt och ojämnt, så vad som kan dölja sig här i flaskan är vi allt lite spända på.


Nu efter några år på halvflaska har färgen mörknat till alldeles gyllene. Doften är rätt stor och klassiskt fin med botrytis, aprikoser, lite tobak och lakrits. Det smakar fylligt, fräscht och ganska utvecklat. Syran är välbehållen och frisk, och den balanserar snyggt kroppen, sötman och tonerna av torkad aprikos, pomerans och botrytis.

Den här gången hade vi tur. 2003 var uppenbarligen ett år Château Grillon lyckades med både kraft och syra för att vinna på några års lagring på halvflaska. För en tid sedan drack vi 2001an, även den på halvflaska, och den hade inte alls klarat sig lika snyggt utan var mest tunn och blek.

2003an köpte vi 2005 för 127 SEK. Nuvarande årgång är 2009 och kostar 128 SEK. Ytterst modest prisstegring alltså. Om man ska gå efter smakprofilen på SBs hemsida skulle jag inte satsa på 09an för lagring. Jag vill ha mer syra och fyllighet, men lyckan står ju som bekant den djärve bi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar