söndag 8 april 2012

2010 Fiano di Avolino, Terredora

Tidigt i höstas imponerades vi av Terredoras 2009 Fiano di Avolino. Nu är vi sugna på att undersöka hur 2010an står sig. En stark kandidat till sommarens vardagsvin är det som nu ska upp till bevis.
Doften bjuder näsan på en riktig rundsmörjning med varm frukt och varm jordig mineral. Citrus, mandel, nässlor och en stram tutti-frutti kommer slag i slag. Avslutningen är svagt svagt jästig och svansen dryper av honung.

Smaken är stor med mycket frisk och fint mogen citrusfrukt, vanilj, nässlor och fläder. Med bara något stigande temperatur drar frukten iväg åt en svag eldighet, så in i kylen igen. Den oljiga kroppen balanseras av den riktigt långa syran och allt landar på fötterna med en fint matdriven beska. Kritiken riktar in sig på det faktum att vinet är lite blekt i mellanregistret och att det inte tål någon högre temperatur, utan att kantra.

Nja, visst var det gott, men inte så gott så att vi inte letar vidare efter något friskare till sommaren. Om någon enstaka flaska slinker ner i korgen må väl det vara hänt. För 89 pix är det inte alls illa, med ett kylskåp i närheten.

2 kommentarer:

  1. Vi provade detta för en tid sedan utan att riktigt övertygas, det kändes lite beskt och eldigt mot slutet - även om inledande doft var väldigt trevlig och citrusfräsch. Italien kan absolut göra bra vardagsvita med rätt balans mellan frukt och syrastruktur - men vi har inte hittat riktigt rätt ännu. Tacksam för alla tips! MVH - Vintresserad

    SvaraRadera
  2. Japp, sökandet fortsätter!

    SvaraRadera