söndag 18 september 2011

2005 Mémoire de Vignes, Michel Arnould

Vi fick en anledning att fira med lite extra fredagmys så det fick bli skaldjur och Champagne. Säsongens första krabba, havskräftor, räkor och Michel Arnoulds prestige Mémoire de Vignes från mjuka 2005. Vinet är gjort på 100% Pinot Noir från firmans bästa lägen. Druvor från de näst bästa lägena blandar han upp med Chardonnay från Cramant och använder i sina enklare cuvéer, eller säljer till Bollinger.Det riktigt mullrar i glaset av mustiga röda äpplen, ostronskal och grädde. Sirliga slingor av röda vinbär, kvitten och mint friskar upp intrycket. Supertrevlig doft!
I munnen framstår syran som mjuk och här finns röda äpplen, dillfrön och selleri. Moussen är oväntat grov och i eftersmaken hänger en tydlig beska kvar lite väl länge. Nja, OK på det hela taget, men vi hade helt klart förväntat oss mer.

Som vanligt är höga förväntningar alla besvikelsers moder. Efter att ha druckit Arnoulds fina 2005 Carte d'Or här hade vi hoppats på både kraft och spänst, men det här kändes faktiskt mest gumptungt.

Kanske är det avsaknaden av syra och grepp från den mjuka årgången som gör att det inte riktigt orkar med att balansera upp kraften i den här kraftiga Pinot-en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar