torsdag 1 september 2011

2005 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim, Lorentz

Ibland är oplanerade besök väldigt trevliga. När vi åkte till Alsace ifjol kom vi fram ett par timmar tidigare än beräknat, vilket gjorde att vi vid halv sex befann oss strax utanför Bergheim. Vilka bra firmor finns i Bergheim? Frågade P-U. Lorentz. Vi hinner!

Mycket riktigt, in som ett skott hos Gustave Lorentz kvart i sex och deras professionella provningsbutik. Firman är för mig en av de gamla och pålitliga, just under toppskiktet, som har samma affärsmässiga approach som många Bordeauxslott, vilket också slår igenom i prisnivån, tyvärr. Klassisk framtoning, knappast direkt spännande men oftast stabila i vad de levererar . Just därför var det förvånande hur de hade totalt kört i diket med sin 2002 Riesling Rosacker Grand Cru som var översockrad och gles. På hemmaplan, Altenberg de Bergheim, vet man däremot hur man slipstenen ska dras. 2005 var hösten varm och var man sent på det blev syranivåerna låga, men det borde väl Lorentz ha rett ut.



2005 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim, Vieilles Vignes är gnistrande gyllengult och visar upp en fullständigt urklassisk ler-fet och solvarm rieslingdoft. Mogen frukt med ugnsbakade citroner tillsammans med rosor, hyacinter och smörad toast framkallar nästan kramp i de leende mungiporna. I munnen möts kraft, fetma och skärpa nästan obscent tätt omslingrade. Här finns lite lemon curd och gråpäron med en klädsam pomeransbeska som bara gör vinet än bättre till maten. I avslutet känns den mycket fint avvägda restsötman som mest tjänar som lite extra stoppning.

In alles, snyggt, ruskigt balanserat och jättegôut nu, men den stora helheten lockar helt klart till längre lagring. Ca 20 EUR på plats 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar