torsdag 29 september 2011

2000 Barolo, Dosio

Häromveckan provade jag Dosios Barolo Fossati och blev dels imponerad men också lite betänksam på grund av det myckna fatinslaget. Betänksamheten utmynnade i en nyfikenhet på Dosios standardbarolo och när nu hustrun önskar Barolo till kvällens Wallenbergare är ju det ett ypperligt tillfälle att ge efter för frestelsen.



I glaset är färgen ganska utvecklad och förvånansvärt tjock. Doften är härligt stor och utvecklad med röd sirlig frukt, blommor, tobak, läder och grus.
Smaken håller vad doften lovar och den är stor men friskt slank, packad med röda bär, vått grus, tjära, aningens aningens lakrits, örter, tobak och läder.

Det här är för mig ett skolboksexempel på burgundisk Barolo och träff i kryssare när det gäller smakpreferens. Jättegôut! Som väntat mer terroir och mindre fat än Fossati. Enda problemet är att det nu ligger alldeles för få flaskor kvar här hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar