tisdag 20 september 2011

2007 1:er Cru Les Murgers, Chauvenet-Chopin

Styrkta av tidigare positiva erfarenheter, t.ex. här, fortsätter vi att undersöka vad firman Chauvenet-Chopin kan prestera. Ikväll provar vi deras 1:er Cru Les Murgers från varma 2007.




Näsan skvallrar om en rätt utvecklad och rejält komplex Pinot-frukt. Här finns massor av kryddor; hela stora bazaren. Till det kommer outspädd blandsaft, sten och ost. Vi hittar till och med en ton som vi inte har ett bättre namn på än "starkvin", men inte på något sätt jolmigt, syltigt eller spritigt, utan bara en imponerande varm kraft med fräschören helt intakt.
Även smaken bjuder på kraft och sten, med all den goda utvecklade Pinot-aromen i stora skopor. Aningen mycket fat som kanske inte kommer att hinna integreras fullt ut. Vinet är karaktäristiskt för varma 2007 och kommer nog liksom de andra 2007:or jag smakat att peaka tidigt.

Det här är ett ordentligt steg upp i kvalitet från Charmottes med tydligt avstamp i terroiren och förmodligen hyggligt gamla stockar. Det här köptes på plats ifjol för knappt 200 SEK. Chauvenet-Chopin är väl värt att undersöka vidare.

4 kommentarer:

  1. Vi har aldrig smakat Chauvenet-Chopin, men Coates är ju positiv och Taylor/Norman väldigt positiva. Fantastiskt att kunna köpa Murgers för under 200 pix. Verkar lite knepiga att få tag på annars...

    SvaraRadera
  2. Charmottes fanns på Bosses för några år se'n och 98an är kalas nu och några år framåt.
    Jag lyckades spåra den svenska importören ifjol, men kom på att det är roligare att åka ner själv...
    I år hoppas jag komma ner och bunkra upp, förmodligen 08 och 09.

    SvaraRadera
  3. Ni Rå-å-ånare har det bra förspänt - klart närmare till härligheterna. Det tar emot att åka bil Stockholm-Bourgogne ToR...

    Vilken var den svenska importören då?

    SvaraRadera
  4. Jag spårade honom via SB men, minns faktiskt inte vad han hette. Jag fick bilden av att han körde ensam och inte på heltid.

    SvaraRadera