måndag 2 januari 2012

2002 Grande Année, Bollinger

Början på slutet. Nyårsgästerna har anlänt, korken går och det fräser till lite i glasen. Gästerna, som får champagnen blint, börjar genast ååh-a och aah-a. Jodå, det här är bra grejer.




Det doftar stort av rödsirliga vinbär, fruktig Valrhona, äpplen, lite nötter och musselskal. Ungt, tight och komplext. Smaken är en knivskarp spegelbild av doften; samma frukt, samma choklad, samma mineral. Syran står stadigt som en granitstod och moussen är verkligen sådär fin som smältande vispgrädde. Touché!

Trots sina snart 10 år är detta givetvis purungt och trots sin ungdom är det redan både fylligt och komplext. Inte desto mindre kan man bara bli hänförd av det här vinets potential. Stort. Det är bara de allra bästa husen som lyckas med sådana här balansnummer, och Bollinger ingår absolut i den gruppen.


På Bosses kostar det här 849 SEK och jämfört med andra Champagner runt tusenlappen tycker jag faktiskt att det är mycket bubbel för pengarna. Att sedan Philipson i Kokkedal tidvis har sålt för 600 SEK tackar vi för.

Som en intressant jämförelse har vi i glaset bredvid M Vesselles 2002 Brut Grand Cru och den är lika bra som sist så den behöver minsann inte skämmas för sig i sällskapet. Visst är Bollinger ett eller möjligen två nummer större och visst lever Vesselle mera på sin längre komna utveckling, men att Bollinger ikväll avgår med segern beror snarare på sin egen storhet än Vesselles tillkortakommanden. Visst är det intressant när klass och potential tävlar mot utveckling och formtopp.

Gôut nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar