fredag 20 januari 2012

Francoise Bedel Origin'Elle Extra Brut NV

Det är inte alltid det blir som man tänkt sig och tur är väl det. Att det skulle hamna Champagne i korgen var inte alls meningen, men nu blev det bara så. Man får helt enkelt göra det bästa av situationen och genast lägga flaskan på kylning.

Det var ett antal faktorer som utlöste köpimpulsen. En liten firma i utkanten av Champagne (Crouttes-sur-Marne) som jobbar biodynamiskt, stor andel Pinot Meunier (57%), fem år på fällningen och ett högst resonabelt pris. Se där; nyfikenheten är väckt och man hugger som en gädda.


Det väser till och vi står där med varsitt glas av en ganska häftig Champagne faktiskt. Skönt fruktig doft av söt citrus, honung, och torkade fikon. Vidare nejlikor, kanel, stenig mineral och en gnutta gula äpplen.
I munnen är syran fräsande frisk men här finns också en ovanligt bra utveckling och komplexitet. De där fem åren har gjort sitt. Vi hittar en nästan svarta vinbärsaktig frukt, kryddor, äpplen och mineral. Kroppen är rätt fyllig och det hela är oväntat snyggt balanserat med en tjusigt småkrämig mousse.

Över lag var det här en trevlig ny bekantskap. Jag provar gärna fler av Bedels viner. Det är nog svårt att hitta en mer utvecklat komplex Champagne på SB för 316 spänn.

Som sagt, ny bekantskap för oss, men givetvis har bloggdammens största anka provat långt tidigare, och då också presenterat Bedel föredömligt utförligt.

3 kommentarer:

 1. Låter intressant. Senaste champagnetipset härifrån föll mycket väl ut, så det blir nog till att testa denna med.

  SvaraRadera
 2. "Tidigare champagnetips ..." ska jag väl säga, Maurice Vesselle närmare bestämt.

  SvaraRadera
 3. Kul att höra, MH. För Origin'Elle är ju inte insatsen så hög heller.
  Och visst var Vesselles 02a mycket pang för pengen.

  SvaraRadera