Goda vänner, god mat, goda viner; en oslagbar kombination. Bra fisk och skaldjur ropar på t.ex. en ordentlig Chablis och vi drar ut Brocards Vaudésir Grand Cru från kanonåret 2002. Vaudésir är, lärde vi oss i höstas, det varmaste av alla Grand Cruer så av de få Chablis 02or som ligger och drar sig i förrådet åkte korken ur Brocards Vaudésir först.
Det är möjligt att Brocard har förstört våra svenska Chablis-referenser, men ikväll är det förlåtet. En kraftig doft av kalk, citrus, krabbsmör, vått ylle och rök fyller näsborrarna. En skönt utvecklad sniff som man hade velat njuta av länge, om glaset inte hade tömts så rackarns snabbt. Smaken drar år mandel, krabba och grapefrukt, med utvecklade toner och fortfarande stadig syra. Läckert.
2006 kostade detta 291 SEK på SB. Då var det knutet och hårt. Nu är det i början på sin topp och jättegôut. Andra Grand Cru lägen från 2002 kan vänta några år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar