fredag 14 oktober 2011

1997 Barolo La Delizia, Fontanafredda

Det här är ett vin från en annan tid; En tid när faten var gamla och skitiga. Mögel i källaren var inget problem, för det var ju liksom så det skulle vara och barriquer fanns i Frankrike; Basta! Så var det i alla fall hos Fontanafredda fram till och med slutet på nittiotalet. Jag tror det var 1998 när vinmakaren Danilo Drocco rekryterades för att dra in Fontanafredda i samtiden. Det tog nog lite tid, för när vi var på besök 2003 var det fortfarande mögeldoften som dominerade i delar av källaren.
Men innan saker som rostningsgrad och fenolisk mognad började diskuteras gjorde man 1997 La Delizia, och det häller vi upp ikväll.
Det här doftar klockrent klassiskt och mer gammaldags än traditionellt av torkade rosor, tjära, tryffel och nyponfruktig rödsirlighet. Rätt utvecklat och skönt. Smaken är ett par nummer större än doften och spelar forte på delvis samma tangenter. Lite mera multet med en lång, frisk och rätt ren svans.
Visst är det här bra. Bra grundmaterial och lite tid räcker långt. Köpt på plats 2003 för 35 EUR.

2 kommentarer:

  1. 1998 Vigna La Rosa var så oerhört mycket vackrare än något Danilo Drocco har åstadkommit. Din beskrivning av La Delizia stämmer utmärkt med vårt minne av La Rosa. Synd att man inte köpte fler medan de fanns...

    SvaraRadera
  2. Vi minns 1997 La Rosa som just mer rosig och La Delizia som mer komplex, men den senare kom vad jag minns aldrig in på Bosses.
    Däremot har de faktiskt lite äldre Fontanafredda Barolo att beställa, t.ex. Lazzarito -96, men för dagens 700 pix finns det roligare Piemontesare.

    SvaraRadera