måndag 17 oktober 2011

Ville Valtellina

På Systembolaget har Valtellina länge varit, och är i hög utsträckning fortfarande, lika med Le Tense Sassella. För ett par år sedan flög Plozzas 2006 Rosso di Valtellina in i ordinarie sortiment, lite grand under radarn. Kärva viner för hundralappen från lite anonyma områden ligger väl knappast på Kronstams och hans kollegors priolista att försöka sälja in till massorna. Nå, den debatten ska vi kanske inte öppna igen, utan låt oss bara konstatera att det på Bolaget är ont om slanka, rena, ärliga viner med karaktär i ett prisläge som passar ett vardagsvin. Bloggosfärens invånare har ju i viss utsträckning vänt såväl blickar som bilar till danska Holte för att tillgodose sina behov i just denna kategori. Jag vill ändå påstå att en luckfyllare finns på ännu närmre håll.



Rosso di Valtellina (DOC) är en enklare appelation än Le Tense Sassellas Valtellina Superiore(DOCG). Det betyder bland annat att druvorna till Rosso inte behöver komma från samma underregion och att andelen Chiavennasca inte behöver vara mer än 80%. I Plozzas variant är det dock 100% som gäller.

Som nyinköpt 2009 var 06an verkligen kärv och bitsk, men bet tillbaka på rätt sätt så jag köpte en låda för att följa utvecklingen.

Idag är 2006an lätt granatrött och transparent till färgen. Doften domineras av körsbär i likör och kryddiga noter av fänkål och stjärnanis. Här finns våt sten, lite krutrök och slånbär. Tunga och gom möter ett slankt och friskt vin med kärva slånbär, liten kryddighet och kärniga klarbär.

Trots sitt enkla ursprung tror jag att det här har framtiden för sig och kommer att utvecklas snyggt i 5 år, minst. Syror, tanniner och parfym är på plats för vidare äventyr längre fram. Aktuell årgång är 2008 och då har man haft den goda smaken att sänka priset en tia, från 99 till 89 SEK. Jag fyller på ett par lådor.

3 kommentarer:

  1. Intressant, den här har jag helt missat. Plozza brukar vara OK, särskilt de 'enklare' bottilagrade vinerna. 89:- låter ju riktigt billigt. Måste förstås provas!

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Hmm, verkar inte ligga i ordinarie sortiment längre?

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. Jag vill minnas att jag såg några flaskor på ordinarie-hyllorna på Råå för inte så rackarns länge se'n, d.v.s. på ett standardbolag med standardsortiment, fast ovanligt tillmötesgående personal.

    SvaraRadera