onsdag 22 februari 2012

2003 Le Tense Sassella Valtellina Superiore, Nino Negri

Vi följer upp förra veckans nykomling, 2008 Le Tense Sassella, med en 2003a som vi legat och ruvat på ett tag.

2003 var även uppe i Valtellina ett hett och torrt år. Druvorna mognade rekordtidigt där, liksom i stora delar av Europa, och det verkar vinerna också göra. Det följs ju ofta åt det där.


I glaset häller vi upp ett vin som är lätt och transparent med en något utvecklad nyans. Doften är full av varm, måhända årgångsmärkt, frukt, lövhög, potpouri, tjära, vått grus och tobak.
I munnen är den varma mogna frukten härligt frisk och får sällskap av råtobak, örter, torkade blommor, massor med lakrits och en grabbnäve grus. Tidens tand har slipat ner tanninerna, som nu är mycket fina men helt tydliga, syrorna är friska och håller i länge och avslutet har det där nästan salta anslaget av salmiak. Gott och i början av sin utveckling. Ingen brådska med resterande flaskor men mer intressant och njutbart nu än för fem år sedan.

Det här är gillar vi. Vi gillar faktiskt alla viner under 150 pix som utvecklas så här snyggt, men just nu kan vi inte komma på några andra. I utvalda årgångar är La Tense Sassella ett givet köp för lagring här hemma.
2003an köpte vi 2007 för 123 SEK. 2008an går nu på 129 SEK. Schysst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar