torsdag 9 februari 2012

2010 Chablis 1er Cru Beauroy, J-M Brocard

Styrkt av hur 2004an var i somras och med nyfikenheten vässad av diskussioner om årgångar i Bourgogne bland annat här och där kändes 2010 Beauroy Chablis 1er Cru från Brocard som ett givet testobjekt.





Det kraskar lite ovant när skruvkorken åker av men ner i glaset bär det likväl. Upp ur kupan tittar en mycket svag och lite sunkigt reduktiv doft och det stämmer väl med mina, förvisso begränsade, erfarenheter av Chardonnay under plåt. Efter en stund börjar det så smått sprattla i glaset och djäklar vad det sprattlar och spritter.
Efter en halvtimme har det växt och blommat ut till fläder och nässlor. Mineralerna är på plats med rök och ostronskal. Det väller ut mera gröna toner av citrusblad, gröna äpplen, gräs och libbsticka. Till och med en viss smörighet tittar fram bakom gröna girlander. Makalöst trevlig sniff och fenomenalt komplex och mångfacetterad för ett så här ungt vin.
I munnen är vinet givetvis friskt med stadig syra och skovelvis med mineral bakom gräs, nässlor och lime. Härlig kropp med imponerande fetma och en matvänligt klädsam svag bitterhet.

Merdre, det här var inga dåliga grejor. Klunkbart idag, men med kropp och syra för i alla fall 10-15 års lagring. För 159 SEK på SB är det bara att backa upp bilen nära entrén på din svenska favoritaffär. Listan över "Bosses Bästa under 200 spänn" behöver en översyn, det är helt klart.

Den vanligtvis skarpnästa hustrun som provar blint velar mellan Sancerre, ung riesling och Chablis. En klassisk fallgrop som det är lätt att falla i här. Om tio år är den gropen borta och det kommer att ha utvecklats urtjusigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar