måndag 20 februari 2012

Om vikten av att ha en Johan

Alla borde ha en Johan. Jag har själv haft en i några år nu och är jättenöjd. Johan är inte bara en otroligt skarp provare. Han provar dessutom mycket och är både konsekvent och stilsäker. Det som är riktigt bra är att hans rent subjektiva smakpreferens allra oftast tangerar min egen, så när Johan säger ”gott!” brukat jag säga ”gôut!”; när han säger ”köp” säger jag ”hur mycket?”.

Nu har han sagt det igen och sex flaskor ligger och stirrar på varandra och undrar vem som ryker först. Tja, det blev den längst till höger…

1997 Morey-Saint-Denis från välkända firman Louis Jadot öppnar med en underbart parfymerad och ganska stor doft av multna röda och mörka bär. Utvecklade toner av lövhög och jordkällare följer upp, tillsammans med lite gödselstack, popcorn och krut. En riktigt härlig och komplext utvecklad doft att njuta av länge.
I munnen regerar de utvecklade tonerna tillsammans med skönt välhängda animaliska toner och syrorna är läckert friska och håller greppet länge länge. Vinet är obönhörligt torrt, trots den goda sötmogna frukten och formligen kräver mat. Efter någon timme tycks tanninerna mjukna och det blir en verklig njutning också på egen hand.

Det har sagts förut; Bourgogne är dyrt och bra mogen Bourgogne är jättedyrt. I det perspektivet är det här ett veritabelt fynd för 325 SEK. Här har vi ett utvecklat vin som säkert klarar i alla fall fem år till och som gärna gör vilt, fågel och svamp sällskap vid bordet. Sida vid sida med just gårdagens vildand flög den i en perfekt rote mot solnedgången .

2 kommentarer:

  1. Visst är det ett trevligt vin och vill du ha mer mogen Bourgogne till vettiga priser är bl.a. Weinhandel Böhme (http://www.boehmewein.de) en pålitlig adress.

    //P

    SvaraRadera
  2. Ja det är riktigt trevligt och ja, jag vill absolut ha mer mogen Bourgogne till vettiga priser!

    SvaraRadera