fredag 3 februari 2012

Andra sniffen på Bordeaux 2009

Bister är den skånska midvinterkylan; nästan tvåsiffrigt mitt på dagen! Jaja, vi är lite tunnhudade här nere i södern, men oaktat vad Nationalteatern påstod på tiden det begav sig så tycker jag att det är en mustig gryta och ett kralligt rödvin som "värmer bäst".

Till älgkalopsen provar vi det andra primörinköpet från Philipson, 2009 Château d'Agassac, Haut Médoc. Det här är ett vin som tidigare funnits på SB. Jag köpte årgång 2000 och då gick den på 239 SEK. En primeur gick 09an på 130 DKK.

Druvblandingen här är hela 50% Merlot (ovanligt mycket för västra stranden),
47% CS och 3 % CF. Alkoholhalten är behagliga 13 %. Det känns som att glasögon och mössa sitter på plats för ett åk i nypistad blå.Några timmar i karaffen och vi kan åka.

Doften öppnar med en rejäl skopa friska svarta vinbär, lite nickel, kolasnören och rätt tydlig jord. Dovt och mörkt från förmodad hög fruktmognad och Merlot. Faten har lämnat fina kaffetoner och den tokunga frukten drar åt mint.
Smaken är frisk och domineras av fullmogna svarta vinbär och jordighet, med kaffe, vanilj, lite smörstekt svamp och friska aprikoser i släptåg. Kroppen är rund, mjuk och fyllig, men nog finns det en bra struktur bakom babyfetman. Eftersmaken är överraskande lång och klingar av snyggt.

Det här var inte alls dumt. Gott och friskt och mjukt utan att vara mjäkigt och det är mycket Médoc för pengarna. Det kan nog lagras med behag också, så vi försöker hålla oss från att nalla alltför mycket ur lådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar