torsdag 2 februari 2012

2002 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Chaboeufs

I höstas, när vi var i Bourgogne, närmare bestämt i Nuits-St.-Georges, tvangs vi följa en déviation och kom så att långsamt krypa längs rue Felix-Tisserand, på vår väg till Chauvenet-Chopin. Lite längre ner på gatan såg vi en annan liten firma med provningsrummet öppet och eftersom det fortfarande fanns lite plats kvar i bilen släntrade vi in.

Domaine Maurice Gavignet var för oss helt okänd och det finns väl direkt inga spaltkilometer i internationell press att ösa information ur. Domänen tycks ha startat för cirka tvåhundra år sedan, av Honoré Gavignet, då vinmakare på DRC och där tror jag likheterna slutar.





När vi nu öppnar första flaskan av 2002 Nuits St.- Georges 1er Cru Les Chaboeufs upplever vi det först vrångt och slutet, men med luft, tid och temperatur öppnar sig pärleporten och vi möts av en härligt utvecklad parfymerad doft av halvruttna jordgubbar och multna löv. Lätta drag med penseln ger oss lite fernissa, i kryddburken hittar vi timjan och en nypa krut ger den sista doft-puffen. I munnen är vinet härligt stramt med multna toner och ett bra mineralpåslag. Svampskog samsas med röda bär och trots åldern är ryggraden tydligt kvar med fin struktur och friska syror, precis som jag vill ha det. Inte stort men harmoniskt och smaskens. Ett helt lysande köp för ca 15 EUR.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar