onsdag 14 mars 2012

2008 Chardonnay, Côtes du Jura

En nyhet som kittlade lite i marssläppet var en Chardonnay från Domaine Quillot, Côtes du Jura. Vi har tidigare druckit några stycken av den här typen med gott resultat och prislappen på 99 pix avskräcker inte på något sätt.

De torra vinerna härifrån görs ofta i en rätt speciell stil som har vissa likheter med fino-sherry. Den där bentorra, nästan salta mandel- och hötonen är vi väldigt svaga för och vi dricker alldeles för lite fino och manzanilla.
Nå, tillbaka till Chardonnayn i glaset.
Doften är underbart frisk med druvtypiska markörer av våt sten och vått ylle. Sedan drar det igång med en lättfotad finokaraktär av valnötter, mandel och kamomill. Gröna drag av fläder och sparris fräschar upp det hela ytterligare och en ganska svag fatton rundar av alltihopa. En härligt frisk och ganska komplex doft som lovar gott.

Smaken håller vad doften lovar. Det första som slår oss är hur den fina chardonnayfetman balanseras av den sprittande syran som har fått en extra tjong av framställningsmetoden. Fläder, citrus, nötter, smör och en benigt torr mineral knyter ihop säcken.

Det här gillar vi skarpt. Vi talar inte alls om något superkomplext Vin Jaune på Savagnin, men en frisk, läskande och aptitdrivande Chardonnay, med en twist. Vi bunkrar upp för att njuta flera gånger under hela sommaren 2012. Inget för källaren alltså, men för hängmattan innan maten, eller sallader och plock med grönsaker och skaldjur.

1 kommentar:

  1. Den där verkar vara i min stil också, måste köpas.

    SvaraRadera