torsdag 22 mars 2012

2010 Moulin-à-Vent Vieilles Vignes, Hubert Lapierre

Beaujolaisfebern grasserar och vi som har en särskild böjelse för Moulin-à-Vent radar upp en serie för avsmakning. Först ut är 2010 Vieilles Vignes från den lilla familjefirman Hubert Lapierre i La Chapelle-de-Guinchay. Här kör man med 80-åriga stockar, låga uttag och modest fathantering. Resultatet ligger på en hög och jämn nivå och Guide Hachette brukar nicka gillande. Just 2010an fick en stjärna.




Doften är stor och häftigt friskfruktig, mest som av goda blåbär. Mineralanslaget är nästan framfusigt i näsan och här finns en skön örtighet som kombinerad med sötlakrits landar i dragon. En bukett av rosor och kaprifol har slagit ut och samas med en läcker ton av bitter apelsinmarmelad. Ojojoj vilken go' sniff.
Smaken domineras av blå- och björnbär. Sten har lugnat sig lite och vi sveps med av rosor, tjära, asfalt och plåster. Tanninerna är väl balanserade; de bygger upp en fin struktur, men tar aldrig över föreställningen. Syrorna porlar in i evigheten.

Precis som Baronne du Chatelards 2010a härförleden är det här riktigt bra. Friskt, fruktigt, mineraldrivet och komplext, fast det här är ett snäpp större och mer seriöst. Rent teoretiskt ett intressant lagringsobjekt...

2 kommentarer: