lördag 3 mars 2012

2005 Marcien Carneros, Robert Sinskey

Resultatet av Robert Sinskeys ansträngningar med Cabernet Franc i Kaliforniska Carneros imponerade på oss i höstas. Nu snubblade vi över hans 2005 Marcien, en Bordeaux-blend som sägs vara inspirerad av högra stranden. Druvsammansättningen varierar lite från år till år, men domineras alltid av druvan utan egenskaper, mera känd som Merlot. Inte ens riktigt högklassiga Pomerol, Saint-Émilion eller toskanare får oss så där i gungning. Det är väl en fråga om smak mer än något annat. Vi är inte desto mindre spända på om Marcien kan leverera en lika örtfrisk och skön upplevelse som Cabernet Francen sist.

Vi häller upp och möts av en mörkt kompakt färg. Ingen brist på solsken här inte. Nosen fylls av kopiösa mängder av mintig svartvinbärsgelé, men där bakom skymtar blyerts, lite pissig gödselstack, läder och blommig parfym. Där finns också en hel del sprit, choklad och fat.

I munnen dominerar den mörka svarta frukten och vi hittar lite toner av dammig grafit. En frisk syra möter upp och tanninerna är för all del lagom stora och föredömligt torra. Den hårda fatrosten ger oss en hel del beska och espresso.På det hela taget är det här väl rätt OK men bedövande slickt och tråkigt. Absolut mer högra stranden än vänstra, om man alls kan jämföra det med Bordeaux. Vi som föredrar Médoc framför Pomerol alla da'r i veckan och dessutom inte är så vansinnigt svaga för syltig frukt och hårdrostade fat ska nog köpa något annat. På samma sätt som Sinskeys Cabernet Franc fick våra fördomar om Kalifornisk vulgosylt på fall, understryker Marcien de samma. Frukt, fat och full fräs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar