tisdag 22 november 2011

Carneros Cabernet Franc - inte varje dag

Carneros, längst ner i Sonoma valley är mest känt för att med sitt svala klimat kunna erbjuda bland Kaliforniens bästa lägen för Pinot Noir och Chardonnay. Nu är det väl så att UC Davis i alla fall tidigare mest brydde sig om temperaturen när de klassade in sina odlingszoner och negligerade breddgradens inverkan på själva solinstrålningen, men jag blev inte desto mindre förvånad när jag hittade en Carneros Cabernet Franc i Bosses hyllor.
Robert Sinskey har fem vingårdar, spridda i Stag's Leap och Carneros och man jobbar sedan snart 20 år biodynamiskt. Sinskey och hans team har som mål att framställa "återhållna och eleganta" viner. Nåja, jag kopplar på skepsisen; men se...

Ur kupan stiger en fin lätt frisk frukt med cassis och sval mint. En läcker nyans av kakao med en lätt pust av kaffe och vanilj virvlar upp och vi hittar vidare svaga lim-toner och anar en lätt, lite blommig aprikos.
Smaken domineras av den stora friska frukten som är maffig, men utan att alls bli syltig. Frukten är solid och en aning knuten fortfarande. Den typiska gröna gräsigheten känns mera som en fräsch örtighet och avslutningsvis kryddar toner av tobak och nejlika anrättningen. Här finns vidare en bra helgjuten struktur med friska syror och stadiga tanniner.

Det här är ungt, friskt och stadigt, häftigt och mycket lovande för framtiden. Schysst med 14 slimmade procent. 20 månader på franska barriquer (1/3 nya) har lämnat sina spår i kakao, kaffe och vanilj, men det ligger bara som ett komplement. Jag har druckit många Bdxer där fatrosten har varit mycket mer dominerande.

Fördomarna om jolmiga Kalifornien kom på skam. Jag erkänner mig näsknäppt och tycker dessutom att det är lite extra kul att Cabernet Franc får prestera så bra i all sin ensamhet. Det här köper vi in oss på för vidare lagring.

2 kommentarer:

  1. Annorlunda intryck än Auzine:
    http://auzine.wordpress.com/2011/10/24/300-pix/

    SvaraRadera
  2. Ja det skilde en del, men det var kul att se att ni i genomsnitt satte Sinskey som näst mest prisvärd, spöad bara av Bouscassé och jämnt skägg med Rubicon, om man nu väljer att tolka störst positiv skillnad mellan gissat pris och verkligt som just prisvärdhet.

    SvaraRadera