måndag 14 november 2011

2010 Château Pesquié Les Terrasses

Ja men käre söte lille Robert. Det där var väl ändå att ta i.
Château Pesquiés bascuvée Les Terrasses har för årgång 2010 förärats inte mindre än 94 poäng av den store. Han utbrister vidare i hurrarop i stil med
"a phenomenal bargain", "absolutely stunning", "a brilliant showcase for what looks to be another great vintage in the southern Rhone". Bara lugn, det kommer mera.

"Its stunning dense bluish/purple color offers up notes of sweet blueberries, black cherry liqueur, licorice, incense, and a hint of hot rocks (almost gravelly, in the Bordeaux sense), but the wine hits the palate with amazing texture, succulence, fabulous fruit intensity, vivid purity and a vigorous, long, fresh finish that goes on past 30 seconds." Såja farbror, tänk nu på blodtrycket.

Innan vi själva tömmer flaskan i ett svep och också blir omåttligt euforiska och vräker ut två miljarder Gôut-poäng med blått band i fjärde storleken och särskilt omnämnande, besinnar vi oss och tar in följande intryck.

Färgen är överraskande lätt med klart blålila toner. Doften är omedelbar med sin vanilj, unga och förvånansvärt friska körsbärs- och jordgubbsfrukt. Lite salmiak pustar till. I munnen ger det ett mjukt men stadigt anslag, fyllt av friska bär, en del fat och lite syrah-peppar. Smaken är rätt lång och tanninerna kommer fram först mot slutet. Syran är behaglig och det hela ger ett väldigt balanserat intryck, trots sin ungdom.

Jag förvånas av hur lätt vinet är jämfört med 09 som är mycket tyngre, stadigare och tjockare. 2010 är som en doft och en smekning i jämförelse. Lagring är inte att tänka på här. Vi dricker nog 10orna före de 09or vi har kvar. Vi kan ju bara hoppas att all 2010 blir lika välbalanserad och finessrik.

Även om smaken är olika tror jag att det är ytterst få som skulle tycka illa om Les Terrasses 2010. Avfärda med en axelryckning måhända, men jag har svårt att se vad man kan ha direkt emot det. Klockrent som buffévin. Passar banne mig till allt och alla.

Visst är det här gott och klart värt sina 70 DKK på grossen i Kokkedal. Men så mycket mer än easy drinking skulle jag inte vilja kalla det. Okej då; damn easy drinking.

Får kanske bli en låda till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar