lördag 12 november 2011

Besök hos J & S Dauvissat i Chablis

Jean & Sébastien Dauvissat, far och son, kör idag sin familjefirma, baserad på de cirka 50 000 flaskor man årligen får ut ur de knappa 10 hektaren vingårdsmark de har till sitt förfogande. Förutom 2 ha "Chablis" har man drygt 4 ha i 1er Cru Vaillons, varav 0,7 ha med gamla (mer än 65 år) lågavkastande stockar, 1,5 ha vardera i 1er Cru Montmains och 1er Cru Sechets och 0,7 ha i Grand Cru Les Preuses. Stockarna är mellan 15 och 40 år gamla.

Vi dök in och fick en pratstund med Sébastien som generöst bjöd, men nästan blygt berättade om sina viner och sin filosofi. I mycket korta drag använder man sig uteslutande av den jäst som finns på druvorna naturligt. Ingen odling här inte. Endast i extrema nödfall, d.v.s. om jäsningen inte alls kommer igång av sig själv, tar man till "pås-jäst". Det mesta av musten jäser på temperaturkontrollerat rostfritt varefter lagring sker på fat. Här är man försiktig med ny ek och brukar inte använda mer än 20-25%. I gengäld ligger vinerna på faten omkring ett och ett halvt år. För Les Preuses och den gamla delen av Vaillons sker också jäsningen på fat. Man eftersträvar runda, komplexa viner utan alltför mycket fatpåverkan. Givetvis med tydligt avstamp i de olika lägenas terroir. Inte desto mindre är man oerhört noggrann i urvalet av sina fat och jobbar mycket nära sina leverantörer.

2005 Vaillons, Chablis 1:er Cru
Härligt, smått utvecklad doft med smör, mogna äpplen, kaprifol och fuktig krypta.
Stor smörig kropp med grus och bra grepp. Citrus, läkerol och en mild matvänlig beska. Lång fin smak som klingar av i friska syror.
Härligt vin från kalasårgången 2005. Kommer att vinna mer på lagring och såldes till i sammanhanget vrakpris. 13 EUR


2006 Sechet, Chablis 1:er Cru
Försiktig doft med mineral, solmogen citrus och friska blommor.
Solsken! Ren fin solmogen frukt. Bra syror, men lite endimensionellt och kort.
Det är en märklig känsla att stå nere i en 1600-talskällare och nästan känna hur solen värmer från vinglaset.


2001 Sechet, Chablis 1:er Cru
Smörig och lite animalisk doft. Sunkig disktrasa och våt sten.
Söt mogen frukt och hyfsad fetma, men syror och struktur har slocknat i förtid.
Den här 01an har mogen Chablis alla brister men saknar dygderna, tyvärr. För svagt grundmaterial från för svag årgång i kombination med lång tid på fat gör att det är slut nu. Beklagar sorgen. Jag jämför med intrycket av Fèvres Bougros 2001 som jag drack för en tid sedan och som framstod som ung med fortfarande frasig syra.


2006 Les Preuses, Chablis Grand Cru
Fin mogen frukt med citrus, äpplen och persikor i doften. Här bor Sten och hans bror. Härliga slingor av vita blommor och äng.
Smaken är fylld av de där solmogna citronerna igen, våta stenar och svaga toner av smörkola. Skön struktur med bra grepp och långa rena syror. Lovande framtid.Det är verkligen tydligt hur J & S Dauvissat sticker ut från mängden med sin mjukare syra och rundare struktur. Man lyckas ändå att undvika att få slappa trista viner. Syrorna är tydliga, men avsevärt mjukare och känns mera mogna. Jag tror inte att det bara beror på att vinerna vi provade här genomgående var äldre utan mer på vinifieringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar