måndag 12 december 2011

2002 Volnay 1er Cru, Georges Lignier

En gödtupp från pålitliga Borgeby dog inte förgäves. Det blev en improviserad Coq au vin, med potatis råstekt i ankfett och timjan. Som giftaslysten partner valde vi en 2002 Volnay 1er Cru från den genomsympatiske Georges Lignier, nyligen besökt och omskriven.Vi häller upp och möts av en härligt mogen rödbrun färg. Ur glaset lättar ångorna direkt, täta av kaffesump, höstvåta löv, kryddor och rödsirlig frukt. Med tiden tittar också mintiga dillfrön och lite vanilj fram.
I munnen hittar vi samma lätta frukt, men också järn, lakrisal och stjärnanis. Här finns en mjuk ålderssötma, en finlemmad syra och pigga tanniner som bjuder sådär lagom mjukt motstånd. Aaahhhh.

Här har det funnits rätt så rejäla doser ny ek en gång i tiden, men nu är faten snyggt integrerade och har lämnat efter sig snygga spår av kryddor och kaffe. Tiden läker alltså inte bara alla sår, utan integrerar även rätt mycket ek i röd Bourgogne, som det gamla talesättet lyder...

För övrigt ligger Georges Lignier bra till för en pallplats i tävlingen "flest olika typsnitt på en vinetikett". Go Georges, Go!

1 kommentar:

  1. Hahaha! Jag skulle tippa att hela pallen kommer från Côte d'Or... :-)

    SvaraRadera