måndag 5 december 2011

Besök hos Georges Lignier, Morey-St. Denis

Morey-St. Denis, tidigt en lördag förmiddag i slutet av oktober. Georges Lignier hade tydligen väntat på oss för dörren öppnades innan vi hann fram till dörrklockan. Han ledde oss in och ner i sin förvånansvärt stora utgrävda källare, där han visade oss runt, pekade på bergväggen och förklarade jordmånen liksom underifrån. Efter en halvtimme i dunklet var det dags att gå upp igen för provsmakning.Vi började med det enklaste och nyaste, 2009 Gevrey-Chambertin:
Ung och frisk pinot-näsa med mycket mörka bär, tydlig sten och en hel del fat, fast rätt försiktigt rostat. Smaken är framförallt riktigt ren och fin med bär, sten och trä.
Kul att jämföra den här stilen med Leclerc som kör mera på kraft och mindre på finess, även om Gevrey-Chambertin verkar tåla en del tuffa tag.

Över till nästa vin som var hans 2009 Clos de la Roche, Grand Cru:
Stor doft; fullt med mosade björnbär och hallon, nejlika, kanel och mängder av dyra chokladpraliner. I munnen fyller det ut mycket. Bären är mogna men friska och fina. Kryddorna hänger med, liksom tanniner och syror.
Det här är stort och gott, men lite ihåligt ändå. De flesta komponenter finns där, men det lirar inte riktigt tillsammans. Tveksamt uttryck för 09.

2008 Morey-St. Denis är mörkfruktigt och tydligt örtigt och en läcker kryddighet av ansjovis och rågbröd, som jag egentligen bara känt i Krug förut. Friska fina syror samsas med rotfrukter och bara en gnutta fat. Skön struktur och väldigt bra sammanhållet. Bra potential. Det här gillar vi.

2007 Gevrey-Chambertin är i sammanhanget rätt utvecklat med mjukare frukt, mera kryddor och en liten medicinalton. Friskt i munnen, men mjuka syror och tanniner och ganska eldigt på tungan.

2006 Morey-St. Denis Clos des Ormes, 1er Cru
Fint utvecklad nos med frukt som börjar mogna med goda kryddor, selleri och mineral. Smaken är balanserad, även om frukten känns lite väl torr. Rätt örtigt med den där ansjovistonen igen och bra syror. Bra bygge.

2005 Volnay 1er Cru
Sådär ja. Varm och god frukt med sirlig parfym, mineral, kryddbazar och choklad. I munnen känns den fina strukturen direkt. Fin frukt och goda kryddor, friska syror, ryggrad; ingenting saknas. Tjusigt, förföriskt och lovande.

Den otroligt sympatiske Monsigneur Lignier hjälpte oss på sitt lågmält vänliga sätt med lådorna på sin lilla lilla vagn ner för den lilla lilla backen ner till bilen. Det här var ett av resans trevligaste besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar