måndag 19 december 2011

När lammen tystnar

Lammen i hagen på andra sidan dalen tystnade förra veckan. Fem dagar senare låg ett av dem i en kartong hemma på köksbordet. Det mesta hamnade i frysen, men några kotletter gick direkt ner i pannan tillsammans med färsk rosmarin och vitlök. Visst blir man sugen på något gott italienskt.

Voerzios Barolo La Serra 2000 drack vi för ett år sedan med välbehag, men den kändes då lite åt unga hållet. Vad har hänt på ett år, månne? Här blir det popn'pour och något för svalt, direkt från förrådet.Julmust! En klockren doft av julmust nästan fyller köket. Den mörka frukten är rätt uttorkad och nypon, rosor och tjära dominerar. Det mesta av doften går igen i smaken och vi kör säkert och förnuftigt the vanilla high way på väg mot mjuklandning. Syror och tanniner är väluppfostrade och gör sitt jobb, utan att störa det allra minsta.

Nja, det här var inte riktigt vad vi väntade oss. Den var mycket piggare och friskare i fjol, och då hade den fått luft i karaff i flera timmar innan vi smakade. Nu kändes det lite väl trist och tillrättalagt. Nästa flaska ska få mera luft.

SB sålde 2005 för 199 SEK. Efterföljande årgångar brakade iväg i pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar