måndag 11 juni 2012

2005 Riesling Grand Cru Pfersigberg, Sorg

Enkel lunch med pasta, Thon Blanc och en röra på tomater, kronärtskocka, kapris och olivolja. Lite örtsmör på persilja och ramslök får smälta i pastan, så är det klart. Till det vill vi ha ett torrt vitt med ren solvarm frukt och frisk syra. Varför inte en Riesling Grand Cru Pfersigberg från Bruno Sorg i Eguisheim och det solstänkta året 2005?

Vi häller upp ett ganska fylligt gult vin som doftar fylligt och friskt av varm citrus, honung, fläder, kaprifol och kalkbruk. Den kraftiga smaken är full av lite tunga vita blommor, solmogen citrus och en nästan knastrande mineralitet. Syran är såklart fortfarande frisk och bär snyggt upp den fylliga kroppen. Efterklangen är sannerligen lång och ren och avslutas i en svag grapefruktbeska.

Ojojoj, det här är så inimakalöst gott. Efter sju år börjar utvecklingen ge sig till känna. Syran kommer att vara pigg länge än, men kanske att frukten inte riktigt klarar så många år till. Vi suger i oss de sista flaskorna i år. Köpt på plats 2010 för i sammanhanget en spottstyver. 

Som vanligt kan man läsa mer om Alsace och Bruno Sorg på Pers sida, eller i hans strålande bok.

1 kommentar: