tisdag 5 juni 2012

God Morgon?

Beaujolais var hett i bloggosfären för en tid sedan. Debattens vågor gick stundtals höga och var det inte vinerna som stank svavel eller gödsel så var det meningsmotståndarnas argument. Nåja, en sak som alla verkade rörande överens om var att 2010 är en mycket trevlig årgång i Beaujolais. Så hur klarar sig en vanlig standard Morgon med blommig etikett från 2010?






Tja, ganska bra visar det sig. En förväntat hallonfruktig doft, kompletterad av körsbär och banan fyller glaset. Lite fruktsallad faktiskt. Ljusa blommiga stråk med aningens svartpeppar och ett lätt riv på zestjärnet.
Smaken drar mer åt jordgubbar och blåbär, men lite körsbär hänger kvar. Frukten är anständigt ren, men inte sådär skinande blank som t.ex. Chatelards 2010a. Syror och tanniner är balanserade och liksom lagom. Även längden är helt OK och jag är faktiskt positivt överraskad. Det finns betydligt sämre sätt att förslösa 89 surt förvärvade kronor hos Bosses.

2 kommentarer:

  1. Vi (inklusive Nettare-Anders) fick den där på Munskänkarnas regionalfinal i blindprovning i mars. Vi tyckte båda att den hade något orent och grönt över sig. Lite som doften från en urvriden skitig trasa, och som om en del av druvorna inte uppnått fenolisk mognad. Även i munnen kändes det kartigt. Inte svårt att spika som stordriftsbeaujolais med dess lätt syntetiska aromer, men att det skulle vara en cru - nej så långt räckte inte fantasin ;-)

    2010 var en strålande årgång, men skörden blev liten och det krävdes noggrann sortering av det man fick, både röta och omogna druvor måste bort. Så mycket som en tredjedel av den redan lilla skörden ratades av de bästa odlarna, till priset av ekonomisk förlust. Men det är väl knappast så att en jätteproducent som Duboeuf selekterar drakoniskt för en Morgon som kostar 89 surt förvärvade hos Bosses?

    Well, vi måste nog testa igen. Kanske borde den få konkurrens av ett "naturligt skräpvin" från Jean Foillard? Enligt landets ledande vinauktoritet är ju Duboeuf mycket bättre ;-)

    SvaraRadera
  2. Tja, man får ju två flaskor från Duboeuf för priset av en från Foillard. Det måste ju betyda att Duboeufs är exakt dubbelt så bra, eller...

    SvaraRadera