lördag 23 juni 2012

2009 Durbacher Plauelrain Riesling Trocken Achat, Laible, Baden

En av topproducenterna i Baden är Andreas Laible. Nu är vi en bit norr om de allra hetaste lägena kring Kaiserstuhl, närmare bestämt i Durbach. Högt uppe på en bergskant ligger anläggningen där charmiga Petra Laible tog emot oss för ett par år sedan. Hon guidade oss genom hennes och hennes mans hela portfölj, som spände från Weissburgunder till Syrah(!), alltmedan tre andra sällskap trängdes med oss i provningslokalen, hunden jagade katten och bet i förbifarten ena barnet, ett annat barn höll på att dråsa ner för nyss nämnda bergskant och telefonen ringde i ett. Fru Lable bara log och verkade ha en vanlig dag på jobbet.

Det vin som fick följa med hem har växt i brant och stenig granitjord som är så mager att den får Ljuders socken att framstå som flytande av mjölk och honung. Durbacher Plauelrain är ett av de absolut bästa lägena i Durbach. Namnet Achat kommer från de stora agater som har hittats i just den här vingården under åren. Stockarna är med Badenmått gamla, över trettio år. Inom parentes hade Eric Kientzler i Bergheim dagen innan sagt att "vår generiska Riesling växer på bra marker men stockarna är så unga, bara upp till trettio år, och tja, då får man inte så mycket karaktär".


Vi häller upp ett gult vin med ungdomens svagt gröna stick intakt. Doften är fin som snus och full av krutig stenrök, persikor, ananas och grapefrukt. En diskret tvålparfym tillsammans med läggningsvätska, hundkex och syrén kompletterar bilden och gör det här till ett riktigt sniffarvin.
I munnen möts vi av en len och fin frukt som balanseras av ganska hård vitpepprig mineral och frisk syra. En svag sötma bygger och balanserar. På tungspetsen beter sig vinet som ett mycket finbubbligt mineralvatten; en ytterst svag sprits med lite mineralsälta.

Äntligen har det här vinet lämnat det primära fruktsodastadiet och blommar nu ut, även om det fortfarande är mycket ungt. Vi dricker det helst för sig själv, utan mat. Ett riktigt trevligt och trocken bersåvin. 16 EUR på plats 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar