söndag 3 juni 2012

2008 Ch. Bouscassé, Madiran


Fransk bondlurk i söndagskostym; en kärleksfullt träffande beskrivning på Brumonts lite snajdiga Madiran. Hälften grov Tannat, en fjärdedel Cabernet Sauvignon och en fjärdedel Franc för att få fason på helheten. Dessutom en rejäl runda på barriquer för att ytterligare putsa till ojämnheterna. Vi förväntar oss ett ungdomligt vin med mullrande frukt, tuggiga tanniner och syror med öppna dammluckor.

I doften möts vi av en mörk och frisk frukt, nästan saftig, med skönt örtiga drag, apelsinjuice och faktiskt en utveckling som väntar bakom nästa krök. Faten bidrar med lite kaffe, men inte alls så det stör.
Första klunken bjuder på fin mörk frukt av björnbär och mintig cassis, som är kompakt och ännu ganska knuten. En rejäl dos lakrits och en näve örter följer med. Syrorna är friska, men inte vassa eller spretiga utan balanserar snyggt den mörka frukten. Tanninerna är någotsånär nedbäddade bland björnbären och bär upp bygget snyggt, utan att ta över tillställningen. Medelfylligt och medellångt. Snyggt.

Sammanfattningsvis är det här inte alls illa. Lite i mittfåran kanske, men på det hela taget bra utväxlig på 119 pix. Sitter som en fläskläpp till biff, bea, bönor idag och många år framåt. Ett mörkt vin med en ljus framtid. Jag köper på mig några flaskor och lägger undan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar