tisdag 3 juli 2012

2008 Nebbiolo Perbacco, Vietti

Visst är det underbart att bli sådär positivt överraskad. Viettis instegsnebba, 2008 Perbacco, dök upp på Systembolaget, i våras var det väl. Eftersom "mera Nebbiolo" ingår i inköpsstrategin köpte vi några flaskor. Utan att egentligen veta så mycket om vinet hjälper vi den första av med korken utan större omsvep och häller upp.


Vinet gnistrar granatrött i sommarsolen. Ur kupan svingar sig en fullständigt underbar och ung Nebbioloparfym. Klarbär, hallon och svala svarta vinbär samsas med ytterst lätta strykningar med såväl tjärborsten som akvarellpenseln. En pust av vått grus och kryddor fyller i.
I munnen möts vi av en härlig attack med en makalöst god körsbärsfrukt och läskande syror. I övrigt återkommer mycket av doften i smaken. Tanninerna är otroligt finpulvriga och smaken helt ren och föredömligt lång. Munkänslan är fyllig men dansant, med substans som fyller ut varje vrå. Gôut!


Det här var inga dåliga grejor. Modernt rent och tillgängligt men med modest fathantering och ingen överdriven extrahering vad jag kan bedöma. 2008 Perbacco kommer dessutom att åldras med största behag, om vi mot alla odds kan hålla fingrarna borta, vill säga. 
Vietti håller vi ett öga på framgent. Maskros spöar Noshörning på teknisk knock-out!

1 kommentar: