fredag 20 juli 2012

Anstotz

Här är ett namn att lägga på minnet för den som gillar stenig Alsace-Riesling: Nicolas Anstotz.
Nicolas är äldste sonen i firman Anstotz & Fils, och verkar nu ta över ansvaret mer och mer i familjefirman. Man håller till i Balbronn, rakt väster om Strasbourg, alltså väldigt långt norrut i Alsace.

Det som gör just den här lilla firman extra intressant är att man fått Guide Hachettes Coup de Coeur tre år i rad för sin Riesling Westerweingarten, och den som reder ut att lyckas med tre så fullständigt olika årgångar som 2007, 2008 och 2009 vet vad han håller på med.

Det härliga mottagandet, först av familjära farmor, sedan av nyfikne lillebror och sist av ödmjuke Nicolas själv, inleddes med en tur i 1500-talskällaren där en enda använd barrique från Bourgogne fanns till beskådan för ett expriment med Sylvaner. I övrigt härskade stora och GAMLA fat och då talar vi om i runda slängar 3000 liter och 200 år! 1500-tals fatet används inte längre...
Nå, traditioner och ambitioner till trots, sanningen hittar vi i glasen. Samtliga viner är genomgående rena och mineraldrivna i frisk och balanserad stil. För ovanlighetens skull hittar vi både Vendage Tradive och Selection de Grain Noble som vi gillar. Men visst kröns provningen av 2010 Riesling Westerweingarten, gjort på trettioåriga stockar från en vingård med kalkrik märgel.

Doften är stor och förvånansvärt mjuk med generösa blommor och en nästan krutig mineral. Superungt och fräscht anslag.
I munnen fyller vinet ut fint med härlig frukt och läcker kryddighet, som tillsammans med rökig sten, grapefrukt och en stor och lång syra uppvisar en sällsam kombination av pur drickglädje och god potential. Vinet har också det där härliga greppet man får med ren syra, mineral, struktur och avsaknad av restsocker. Knusperfrisch!

Ur konsumentperspektiv är det nog vår smala lycka att Anstotz håller till så långt från hjärtat av Alsace och därmed lätt kommer lite i skymundan. Annars hade nog prissättningen varit lite modigare än dagens 7 EUR.

Mer om Anstotz finns att läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar