söndag 1 juli 2012

2004 Le Tense Sassella Valtellina Superiore, Nino Negri

Här och var i bloggosfären ser vi hur förväntansfulla blickar kastas på Nebbioli från årgången 2004. Det är ju inte utan att man själv blir nyfiken. Barolo och Barbaresco får vila sig i form ännu några år, men den gamle trotjänaren från Valtellina då? Kanske den börjar röra på sig? Visserligen visade det sig i vintras att det inte är någon brådska med 2003an, men är man nyfiken i en strut så är man.
Doften slår emot oss och den är verkligen fullmatad av svala körsbär i mjuk likör, rosor, fänkål, lövhög och balsamterpentin. Härligt komplex och jättegod.
Smaken slår an med en starkt parfymerad nästan söt rödfrukt och fortsätter i ett hav av potpouri och Kungen av Danmark. Syrorna är fina, friska och långa och tanninerna är i högsta grad hanterbara. De verkar fortfarande nästan skymmas av all extrakt och fruktkropp. Eftersmaken är lång och ren och klingar av i sötmogen frukt och lakrisal.


Jag har aldrig tidigare smakat en så fyllig och fullmatad Le Tense Sassella. Det ska bli ett sant nöje att följa detta mot mognad under många år framöver. En gudomlig ingivelse gjorde att jag fyllde på rätt bra av 2004an. 2008an regerar för närvarande på landets hyllor. Den blir knappast lika bra som nollfyran, men ändå riktigt bra för det modesta priset.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar