torsdag 5 juli 2012

2008 Vigneto Fracia, Valtellina Superiore, Nino Negri

Att Valtellina är värt att utforska står helt klart, så när jag snubblade över en nyhet i SBs BS för 169 pix från den gamle bekantingen Nino Negri var vi bara ett klick och en vecka från att prova.
Lite efterforskning ger vid handen att druvorna har odlats i en 6½ ha stor vingård som helt ägs av Negri och att vinet har tillbringat knappt två år på använda barriquer.

Vi häller upp ett vin som är läckert tegelfärgat och transparent. Nosen fylls av en rejäl dos starkvin. Oopff! Det var rätt oväntat. Där bakom väntar för all del en läcker, komplex kryddighet med tjära, löv, vått grus, aningen flyktiga syror. Smaken innehåller en härligt sötsyrlig fruktkompott, friska syror, torra tanniner och ganska mycket fat. Intrycket blir rätt eldigt med en hel del flyktiga komponenter och den allt överskuggande starkvinstonen.


Nix, det här var inte vad vi hade förväntat oss. När vi letar i Valtellina letar vi efter friskare drag. Vi sparar 40 spänn och spelar säkert nästa gång.

2 kommentarer:

  1. Ungefär vad man kunde förvänta sig. Vi har också slöjagat efter bra (barriquebefriade!) grejer från Valtellina och kan så här lång bara räkna Ar.Pe.Pe och Luca Faccinelli till de lyckade fångsterna. Även storproducenten Bettini kan få till det vissa år.

    /Patrik

    SvaraRadera
  2. Faten kan jag nog komma över. Med tiden skulle de kunna smälta in hyggligt, men just starkvinstonen var en ovälkommen överraskning som jag inte känt i någon nollåtta förut. Varken i Negris Sassella eller i Plozzas.

    http://goutvin.blogspot.se/2012/05/2008-rosso-di-valtellina-plozza.html

    SvaraRadera