måndag 9 juli 2012

2010 Crozes-Hermitage, Dom. Habrard

"Grape variety: Syrah 100% - 30 to 60 years old vines. Granitic soils, with the presence of loess and Rhône alluviums. Entirely hand-harvested. Classic, traditional vinification in concrete tanks. Cap punched by foot once a day. From 15 to 25 days maceration."


Underbart bondfranskt tillyxad ryggetikett, som tillsammans med nyfikenheten på vad årgången 2010 har fött fram i Rhônedalen fick köpsignalen att lysa grönt.






Färgen är såklart ungt och intensivt blåröd. Doften är en veritabel orgie i klockrena unga Syrahmarkörer med nymald peppar, eneträ, syrén, lite syrlig slaktbänk och en röd god pigg frukt. Det är egentligen bara tvärnitat däck som saknas.
I munnen sköljer en helt purung och friskt tvålig frukt in, med nästan burgundiska jordgubbar, lakrits, milda tanniner och pigg syra i fin balans.


En härlig Crozes med lättsamt fotarbete och korta jabbar. Inga sluggertendenser alls. Vi skönjer paralleller med Château Pesquiés 2010 från sydligare Ventoux och ser kristallklart med tillförsikt fram emot nästa Nord-Rhônare från 2010.

Jag märker att det har blivit mycket italienskt sista tiden, med vi jobbar på att rätta till den obalansen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar