lördag 28 juli 2012

Aussie till grillad sojalax

Uppdrag från ordergivningen: Grilla lax!
Vi löser den uppgiften genom att bland annat röra ihop favoritmarinaden av soja, vinäger, krossad vitlök, hackad ingefära, några drag svartpeppar, en skvätt fisksås och ett uns honung. En fin mittbit på fet lax med skinnet kvar gör marinaden sällskap i en plastpåse halvannan timme innan den åker på hett grillgaller med skinnsidan ner. Locket på, med ett par avbrott för pensling med mer marinad och efter knappa tio minuter är skinnet kolsvart men sitter hårt i gallret, så att resten enkelt kan lyftas av och "Robert är din mammas bror".

Till denna synnerligen genuint asiatiska rätt (eh...) är inte vinvalet helt trivialt. Pinot Gris, eller andra viner med svag sötma brukar rekommenderas, men jag är ärligt talat inte helt såld på den lösningen. Vi kör åt andra hållet istället och går på en Aussie Semillon som har något svårförklarligt sojavänligt drag över sig.Tim Adams 2008 Semillon från Clare Valley skiner klart och fylligt gult, med ett grönt stick. Såhär efter ett par års lagring är den generöst rostade eken fortfarande framträdande, men den börjar lägga sig så smått. En härlig Semillonkaraktär av fetvadd och gula äpplen börjar komma fram och lite vått ylle, friska örter och lime blandar sig i leken.
I munnen är det rejält fett och fortfarande ekigt, men syran är i sanning frisk och balanserar fint. Toner av örter, apelsin och citron dröjer sig kvar i den oväntat långa och helt torra eftersmaken. Största anmärkningen är att frukten är rätt kartig. Den där Tim var nog lite väl försiktig när det gällde att bevara syran vid skörden.

På egen hand är det här givetvis inget stort vin, men till laxen och lite het bulgur med örter och chili sitter det säkert som en fläskläpp. Lagringen har enbart varit av godo och resterande flaskor får vila i frid i alla fall fem år. På onsdag släpper SB 2010 och jag fyller på.

Jag måste också passa på, med anledning av kvällens sojabaserade marinad, att ge en särskild eloge till ICA, som under sin "Kompis-kampanj" i höstas så gentilt räddade vår hushållsekonomi med sitt oerhört generösa erbjudande nedan. Tack Kompis!1 kommentar:

  1. Ljuvligt! "Köp 1000 Kikkoman Pet-soja och få den 1001:a gratis!" Go ICA!

    /Patrik

    SvaraRadera