lördag 27 augusti 2011

1995 Bosquet des Pape Cuvée Chantemerle

Som jag tidigare nämnt tillhör inte C9dP mina direkta favoriter, men när den omåttligt generöse vännen H lämnar kvar en flaska 1995 Bosquet des Pape Cuvée Chantemerle är man ju inte sämre än att man kan försöka omvärdera sin ståndpunkt, liksom.


När vi häller upp är vinet mycket passande klätt i en tjusigt kardinalsröd cape. Lite oväntat är det en mycket tydlig Syrah-karaktär som först stiger ur glaset. Därefter trängs timjan med en läcker rödsirlig frukt och lakrits. Tydlig mineralkänsla med lera och våt sten och en god kryddighet med nejlika, krydd- och svartpeppar.
I munnen är vinet härligt stramt och lika rödsirligt som i näsan. Vi hittar lakrits, sten och eneträ. Tanninerna är snustorra och fina och tillsammans med syrorna bygger de upp en superelegant struktur.  Inte en tillstymmelse av steroidstint fjäskfläsk. Modesta 13,5% är väl en del av förklaringen till det. Jag är helt övertygad om att ytterligare flera års lagring bara hade ökat på komplexiteten och gett mera läder och lövhög. Dit har vinet inte nått ännu.

Det här är definitivt min stil av C9dP och helt klart gôut på riktigt. Som en smäck till gräsand, stekt svamp och potatisstomp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar