söndag 14 augusti 2011

1997 Bonnezeaux Château de Fesles

Till kanske den sista desserten som intogs utomhus sommaren 2011, först Wilhelmsdals Blå Geten och därefter nektariner med hemvevad jordgubbsglass, drack vi en Bonnezeaux vi haft liggande ett tag.


Château de Fesles, som ligger i utkanten av själva byn Bonnezeaux, har 14 ha klassat som AOC Bonnezeaux. Sten, delvis eroderad skiffer och lera dominerar jordmånen. Loires biflod Layon ligger strax nedanför och bidrar med morgondimma om höstmorgnarna, till gagn för utvecklingen av Botrytis.
I glaset slås jag av den mörkt gyllene färgen och den höga viskositeten som syns tydligt när man snurrar glaset mot kvällssolen. Ångorna som stiger ur glaset är täta av saffran, mandelskorpor, honung och apelsinskal. I munnen blir det en flodvåg som drar fram; mandel, apelsin, melon, en fet och fyllig kropp med härlig sötma där allt balanseras av en friskt porlande syra. Jättegôut!
1997 var ett väldigt bra år i mellersta Loire. När jag var där 2000 hade alla producenter jag talade med mycket höga förhoppningar på 1997. De förhoppningarna tycker jag infrias. Nu är det ju inte busenkelt att få tag på Loireviner från 1997, men när Moulin Touchais släpper sin 97:a, vilket borde ske vilket år som helst nu, är det jag som står där ivrigt längst fram i kön.

1 kommentar:

  1. Vi besökte Fesles 2007 och fick då höra att de betraktar 1997 som topp 3 av 1900-talets främsta årgångar tillsammans med 1921 och 1947!

    Om du gillar Fesles och Bonnezeaux kan vi varmt rekommendera Dom des Petits Quarts och Dom les Grandes Vignes. De gör i vårt tycke inte bara Loires utan världens främsta söta viner.

    SvaraRadera