Château Peyros odlar 22 ha stenig jord och lär plöja med oxar. 300 tackor strövar fritt i vingårdarna och bidrar med gödsel. Druvmaterialet är fördelat på 80% Tannat och 20% Cabernet Franc. Stockarna till Vieilles Vignes har hängt med i mellan 40 och 50 år.
Efter skörden jäser vinet i rostfri micro-jacuzzi, varefter det får ligga i barriquer (1/3 nya) i drygt ett år.
Nå, i glaset skimrar ett sex år gammalt vin i rött, utan närmare tecken på utveckling. Doften är rätt stor, fast fortfarande ganska knuten. Vi har syrliga björnbär, blod, sten, jord och fat. I munnen är anslaget lätt med läskande syror, gott om torra och sandiga tanniner, järn, blod, läder och tobak.
Fathanteringen är kanske lite yster men här finns så mycket annat, även om kostymen är ganska snävt skuren, så jag tror att det här kommer att mogna ut fint om några år. Jag skulle gärna testa fler årgångar av det här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar