onsdag 18 juli 2012

Om att bygga sig ett vinförråd

Det här är en beskrivning som jag själv skulle vilja ha läst innan jag började bygga.

För några år sedan, när vi tog beslutet att flytta från lägenheten och till hus fanns det ett krav utan konkurrens högst upp på min lista; huset skall ha en källare som passar för vinförvaring!

När det sedan stod klart att vi skulle bygga nytt och att källare helt enkelt inte var ett alternativ fanns det egentligen bara tre rimliga alternativ.
1 – Gräva en jordkällare
Med en riktigt byggd jordkällare på tomten får man en driftsäker lösning med naturlig temperaturreglering och väldigt låg driftskostnad. Nackdelarna i vårt fall var att den fullständigt omedgörliga lerjorden skulle kräva omfattande dränering för att undvika fuktproblem och dessutom skulle källaren ta upp rätt mycket plats på den ganska lilla tomten.
2 – Vinkylar
Vinkylar i tillräcklig mängd, vibrationsfria designsmycken för en halv förmögenhet eller billigare snikvarianter, hade dels kostat en hel del, medfört lite driftskostnad, men framförallt hade det lagt beslag på golvyta och i nybyggda hus är det inte direkt gott om förrådsutrymmen. Av någon besynnerlig anledning var hustrun väldigt tydlig med att hon prioriterade en garderobsvägg framför en rad vinkylar. Av samma skäl skulle en framtida eventuell utökning bli svår.
3 – Förlänga garaget
Planen var att året efter inflyttningen mura ett garage i Lecablock. Genom att ändra ritningarna och bygga garaget lite längre än först planerat kunde ett separat förråd på ca 10 m2 golvyta och 18 m2 väggyta få plats. Problemet skulle såklart bli temperaturregleringen, såväl min och max temperatur över året, men också de snabbare svängningarna. Trots utmaningarna blev detta tredje alternativ det som valet slutligen föll på.


För att minimera de snabba temperaturvariationerna gällde det att inte bara isolera väl utan också öka förrådets termiska tröghet. Genom att innanför lecaväggarna lägga 50 mm isolering och sedan innanför denna i sin tur mura upp en lining av 150 mm betonghålsten som sedan putsades blev väggarna inte bara välisolerade utan framför allt föredömligt värmetröga. Taket fick drygt 600 mm isolering upp till garagets råvind. Golvet består av en 400 mm tjock gjuten betongplatta med 250 mm cellplastisolering. En isolerad ståldörr med gångjärnen på insidan fick säkra ingången, som dessutom går via ett mera normalt varmförråd i garaget.
Därmed var grunden lagd till själva utrymmet. Återstod nu att inreda med lämpliga hyllor. 

För helflaskorna övervägde jag olika lösningar, bland annat tog jag in en offert på ett snajdigt system i ”Hard wood”, som visade sig skulle kosta ca 16 000 för en kapacitet på 800 flaskor. Snyggt men för dyrt. Till slut föll valet istället på betydligt mindre snygga men också mycket billigare trådhyllor, beställda från Quercia. Jag tror att kalaset gick på knappa 3 000 för 650 flaskors kapacitet. Packningstätheten hos det här systemet är ca 90 flaskor per m2 vägg. För de 13 000 som ”blev över” kunde man ju alltid köpa vin istället…


För halvflaskor köpte jag små, d.v.s. 3” dräneringsrör i tegel av en lantbrukare. Stora 4” rör som passar helflaskor brukar ju vara ganska dyra, på grund av obalansen i tillgång och efterfrågan, men för dessa halvrör gav jag 3 kr/st. 100 stycken murades upp i en hylla för sig. Bredvid limmade jag sedan upp en hylla i 50 mm lättbetongskivor för lådor och putsade till sist båda hyllorna.


Så var det dags att ta sig an temperaturregleringen. Vintertid är problemet litet. Ett oljefyllt 800 W element med elektroniskt termostat håller temperaturen på 12°C med väldigt små svängningar (±0,1°C) under det kalla halvåret. Mellan april och oktober är elementet avstängt och förrådet antar omgivningens temperatur. Med all isolering och betong är ju som sagt systemet hyggligt värmetrögt och mina mätningar visar att temperaturen i förrådet är i stort sett lika med de tio senaste dagarnas dygnsmedeltemperatur. Med tanke på hur sällan vi har riktigt varma nätter i Côtes-du-Rååån hålls vanligen dygnsmedeltemperaturen under 20 grader och den högsta uppmätta temperaturen i förrådet är 20,4°C. Jag är ärligt talat inte särskilt orolig för att förvara vinerna vid så här hög temperatur, eftersom det bara rör sig om några få veckor per år. Skulle jag vilja installera en kylanläggning är det förberett med eluttag och genomföringar. Årsmedeltemperaturen är ca 14,5°C inne i förrådet.

Luftfuktigheten är en smal sak att hantera. Under det varma halvåret ligger den relativa luftfuktigheten naturligt runt 70% i förrådet. När värmen slås på sjunker fuktigheten ordentligt, men ett blött tegelrör i närheten av elementet löser det problemet och håller luftfuktigheten runt 55% under vintern. Jag ser inga problem, varken med uttorkade korkar eller mögel.

På tal om värmetröghet så visar mätningarna att den största temperaturförändringen under ett dygn är 0,6°C och det var i maj i år, när en hastig värmebölja gjorde att skillnaden mellan dygnsmedeltemperaturen och förrådstemperaturen var över 10°C.
På det hela taget är jag helnöjd med hur förrådet funkar och kommer i år att behöva utnyttja utökningskapaciteten och beställa flera hyllor. 

Saker jag skulle gjort annorlunda:
Tjockare isolering – klart att jag skulle använt 150 mm istället för 50 i väggen. Tjockleken i taket räcker.
Mindre isolering – klart att jag inte skulle ha isolerat bottenplattan under förrådsdelen. Utan isoleringen hade jag fått mera nytta av ”jordkylan” på sommaren.
Större – klart man behöver mer plats…

4 kommentarer:

  1. Hej där Gôut, tack för bra läsning som vanligt! Jag byggde för ett år sen, med hjälp av min far, om en jordkällare till vinkällare- la in nytt golv, gjöt nytt tak och byggde en bra dörr för att avsluta det hela.
    Det hela blev kanon tills "sommaren" i år kom och temperaturen gick upp lite i Maj, fuktigheten blev på tok för hög och alla etiketter blev riktigt svettiga.. Det finns ingen värme etc i källaren utan vi litar helt på de isolerande egenskaperna som finns. Hur kan jag råda bot på fukten, har du några tips, eller måste vi sätta in någon slags fläkt etc för att få luften att cirkulera bättre?

    Tack på förhand
    /Erik

    SvaraRadera
  2. Hej Erik,
    Det låter som att du drabbades av samma värmebölja som vi i Côtes-du-Rååån i Maj.
    Om du med "riktigt svettiga" menar att det faktiskt blev kondens på flaskorna borde det innebära dels att du har riktigt hög relativ fuktighet i din källare och dels att temperaturen i källaren steg rätt snabbt. Kondens bildas ju som bekant på en yta vars temperatur är lägre än daggpunkten och om flaskorna var kalla och luften var varm och fuktig så kommer kondensen som på beställning och mot det hjälper ingen fläkt är jag rädd.
    Har du kanske varit för generös med ventilationen, så att för mycket varm luft kan komma in för snabbt?
    Annars gäller det att antingen minska fukttillförseln genom bättre dränering med kapillärbrytande skikt, eller att ta hand om fukten inne i källaren m.h.a. någon form av avfuktning. Jag antar att din källare inte är gigantisk så kanske en s.k. Torrboll kan klara biffen. Annars finns det ju elektriska avfuktare som man anväder till krypgrunder och liknande.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Tack för snabbt och bra svar!

    Har jobbat med torrbollar men de orkade inte riktigt med när värmen i maj satte in! Som det ser ut nu så kommer vi lägga bättre isoleringen i taket och skaffa någon slags avfuktare. Men hur lågt kan man gå i luftfuktighet? 50% - 60%?
    Tack!
    Erik

    SvaraRadera
  4. Det finns ingen anledning att pressa sig under 70%, skulle jag säga. Luftfuktigheten får gärna vara så hög som möjligt men över ca 80% ökar risken för mögel.
    Mer isolering kommer säkert att minska svängningarna också.

    SvaraRadera